En efterårsaften for år tilbage spurgte jeg fru Ejlertsen, om hun ville se min frimærkesamling - den 20. maj 2018 havde vi sølvbryllup!

- Og i 2015 udkom: "Børnehjemsfortællinger - og gamle Postkort."

Frimærkerne:Kongerige i 1000 år fra 1953-1956.
De ti frimærker samt frimærket med Søren Kierkegaard, 100 året for Kierkegaards død, og mærket i anledning af kunstakademiets 200-års jubilæum er selvfølgelig ikke meget værd i kroner og øre, men det var de mærker, som startede min interesse for historie, da jeg på børnehjemmet begyndte at samle på frimærker. Billedet af disse mærker er selvfølgelig også med, når jeg skal holde mit foredrag: "Din historie, min historie, vores historie." - se foredrag her på hjemmesiden.

"Børnehjemsfortællinger - og gamle postkort."
Det hele begyndte den dag, da Flemming ved aftenmåltidet spurgte, om vi også fik sådan et flot TV-apparat, som en af hans kammerater i Stouby havde fået.
Forstander Thøfner svarede ikke med det samme, men bagefter, da vi sad omkring det store egetræsbord i dagligstuen, foreslog han en masse spændende ting, som vi kunne beskæftige os med i vinterhalvåret.
Det varede flere år, før vi fik sådan et TV-apparat, som Flemmings kammerat havde fået. I stedet foreslog Thøfner så mange spændende ting, så der næsten hver vinteraften fremover skete et eller andet spændende - og det bedste af det hele var, at kammeraterne fra Stouby også måtte være med til nogle af de mange aktiviteter.

Det var efter den aften, for omkring 65 år siden, at jeg begyndte at samle på frimærker, breve og gamle postkort, og interessen har holdt ved, så jeg i dag har en omfattende og værdifuld samling.

Frimærker og postsager kan fortælle mange spændende historier, og gennem årene har jeg, da jeg var lærer og forstander i efterskolen, fortalt mange af dem i mine historie- og fortælletimer.
I "Børnehjemsfortællinger - og gamle postkort," har jeg fortalt om minder og om gamle postkort fra mine 10 år på børnehjemmet Kildebjerget, mellem Vejle og Juelsminde - om minder og gamle postkort fra min hjemegn.
Bogen kan lånes på biblioteket.

Brev fra Agnete Nielsen, min dansklærer i København.
Jeg havde kun Agnete et halvt år i første klasse, men hun fulgte mig resten af livet, og blev mit første fyrtårn.
Når jeg havde fødselsdag, til jul påske og pinse, ved alle mulige lejligheder måtte Thøfner til Stouby postkontor for at hente pakker og breve, ligesom der også efter tiden på børnehjemmet med jævne mellemrum dukkede gaver og breve op fra Agnete. Af og til skete det, at det var i sidste øjeblik, men så sendte hun bare brevene expres - og bagefter blev de gemt i min samling af frimærker, postkort og breve, en samling som jeg begyndte på en vinteraften i 1956.

Fireblok, 6,50 kr i anledning af 450-året for Reformationen - og om et møde med Mads Stage.
For år tilbage så jeg Mads Stage, vores dygtige frimærketegner og tegner i det hele taget, sidde ved et bord udenfor en kro i Helsinge.
Jeg skyndte mig hjem for at finde nogle af de frimærker, som han havde tegnet, således at jeg kunne få hans autograf på mærkerne. Blandt dem kom jeg i farten til ved en fejltagelse at medtage denne fireblok fra 1986 i anledning af 450-året for Reformationen, et frimærke som Mads Stage ikke have tegnet.
imidlertid fik fireblokken også hans autograf, og mens vi sad og talte hyggeligt sammen, sendte han pludselig bud efter tjeneren for at forhøre sig, om han kunne fremskaffe et stykke pap.
Det lykkedes og papstykket blev forsynet med fireblokken og med en lille hilsen - og to forskellige datoer!

Selvfølgelig er sådan en firblok ikke særlig meget værd, men jeg synes, at det var en lille sjov oplevelse, og så var det rigtig hyggeligt at få en samtale med Mads Stage om frimærker og meget andet.

Postkort - Glædelig Paaske.
Frankering, Christian den tiende, 2 stk. 5 øre grøn, stemplet i Odense den 20. maj 1920.
Egentlig ledte jeg bare efter et billede med høns i min postkortsamling, men da jeg fandt dette postkort, fik jeg tillige en lille rørende historie.
Kortet er stemplet i Odense og sendt til De Kellerske Åndsvageanstalter i Brejninge pr. Børkop.
På bagsiden beder moderen om at datteren må komme hjem i påsken. Bønnen greb mig, især efter at jeg lige havde hørt en foredragsholder uden indsigt og empati fortælle om pigerne på Sprogø.
Mon moderen fik svar fra personalet på sin inderlige bøn?
Glædelig Paaske, står der på kortet. Mon moderen fik en glædelig påske - eller datteren i Brejninge?

Husmand Niels Søren Nielsen, Bannebjerg.
På forunderlig vis erhvervede jeg dette dokument til min samling. Det var, da jeg for år tilbage flyttede fra Øllemosevej 33, Bannebjerg. Et gammelt billede faldt på gulvet, og bag det lå dokumentet: "Skjøde for Anders Pedersen på et Huus med Jord matr. nr 3 af Bannebjerg By, Valby Sogn under Kronborg Distrikt."
Købesummen var fastsat til 425 rigsdaler, af hvilke 180 Rdlr var rentebærende, mens 237 Rdlr var rentefri gæld.
Underskrevet under Frederik den syvendes kongelige segl, den 28. december 1860.

Der er brev til borgmesteren Hansen i Holbæk - adresse derudover overflødig!
Brevet er frankeret med Chr. IX, to stk. 5 øre grøn, som udkom i 1904. Stemplet i Nykøbing.

Velbaarne
Herr Justitsraad og Lotto- Inspecteud Riise, Kjøbenhavn.
Stemplet i Helsingør den 7. juni 1850. Uden frimærke, da Danmarks første frimærke, pålydende 4 skilling, først udkom 1. april 1851.
Solgt fra Rigsarkivet 1971.

Frimærkeudstillingen Hafnia 87. Blok 1. Udgivet 1985.
Her med autograf af Mads Stage, som har tegnet frimærket.